Expanders historia

Expanders Dansorkester, Boden, bildades våren 1987.

Det var då fyra tonårskillar från Boden som började spela tillsammans. De fyra var då: Greger Bergmark (gitarr, sång) och Mikael Dahlqvist (klaviatur, dragspel och sång) som båda skulle fylla femton år till hösten. Daniel Sundbom (trummor) 14 år och Håkan Johansson (bas) även han var då 14 år gammal.

På Hösten –87 fick gruppen den första spelningen och den femte medlemmen började 1989, det var Jan-Åke Lahti (gitarr, klaviatur, saxofon och sång), som kom från Luleå men gick på gymnasiets musiklinje i Boden där då även Greger och Håkan gick. Efter gymnasiet hamnade alla på skolor i Piteå, en del på Musikhögskolan och andra på Framnäs Folkhögskola.

Expanders fortsatte att utveckla sig och fick fler och fler spelningar i Norrbotten. 1993 bestämde sig gruppen att ta saken i egna händer och spela in en CD-skiva. Dom samlade pengar från alla spelningar i drygt ett halvårs tid och spelade in en skiva med 12 låtar i Musikhögskolan i Piteås inspelningsstudio.

De medverkade även på en jättestor dansgala i Arcushallen, Luleå. Bland 8 st orkestrar fick publiken rösta fram sina favoriter som vid kvällens slut visade sig vara Expanders!

Året därpå fick orkestern vara med i TV! Sommaren –94 medverkade Expanders i programmet ”Lördagsdansen” som sändes på TV5 Nordic som kanalen då hette.

1996 bestämde sig gruppen att gå vidare musikaliskt och tog kontakt med den då musikhögskolestuderande Petra Öström (sång och saxofon) 20 år. Hon är född och uppväxt i Gällivare men har bott i Skellefteå sedan skolåldern.

1996 blev också första gången Expanders medverkade i Svenska Dansbands Mästerskapen. Dom vann distriktsfinalen i Norrbotten, men lyckades inte klara sig vidare i regionfinalen. I slutet av året blev deras andra skiva klar. Det var en maxi-singel och bestod av 5 låtar.

Det stora klivet inträffade den 1:a januari 1997. Från att ha spelat mest under helger var det dags satsa fullt ut på dansmusik. Expanders bildade ett aktiebolag och började att spela på heltid. Det var en stor omställning. En ny turné buss köptes in för att bl.a. kunna sova i bussen och för att klara de betydligt längre resorna som en heltidssatsning innebar. Jan-Åke hade tagit examen från Musikhögskolan året innan, men Håkan hade ett halvår kvar. Betydligt jobbigare var det dock för Mikael som bara var inne på sitt första år av fyra.

I april –97 var det dags igen för dansbands-SM. Expanders vann distriktsfinalen för Norr- och Västerbotten. Men det här året var reglerna annorlunda. Nu skulle det vara 12st band i finalen så Expanders gick direkt vidare till den stora riksfinalen i Sunne, Värmland. Där lyckades gruppen att placera sig på en delad 7:e plats.

I september samma år var det dags för den första stora radiosändningen. Programmet var det rikskända ”I afton dans” Sveriges Radio P4. Den lördagen kunde ca 600.000 radiolyssnare höra Expanders dansmusik mellan kl. 22-24.

November –97 var det dags för omstrukturering i orkestern. Sångerskan Petra slutade och den 5:e nov. var premiärspelningen för Expanders förra vokalissa, Maria Jonsson (sång) 24 år gammal. Maria är född och uppvuxen i Pajala men har sedan 1991 varit bosatt i Skellefteå. Numer bosatt i Piteå.

I maj –98 kände också en av ursprungsmedlemmarna att det började bli för jobbigt med turnélivet. Mikael hade under en tid känt att studierna på Musikhögskolan tog för mycket tid, och han ville verkligen satsa på studierna för att lära sig mer om musik. Då klev en ny kille fram, han studerade då i årskurs 2 på Musikhögskolan och var till skillnad från Mikael lite skoltrött. Han blev jättetänd på att spela dansmusik och tog över rollen som klaviaturist i Expanders. Han heter Jeff Höglund (klaviatur och sång) 23år och kommer från Härnösand.

Expanders började bli mer och mer efterfrågade och när gruppen åter igen tävlade i Svenska Dansbands Mästerskapen –98 så hände det saker. Reglerna var åter igen ändrade, först en distriktsfinal för Norr- och Västerbotten, sedan regionfinal för hela norra Sverige och efter det Riksfinal med 6 st orkestrar.

Sveriges Television var med och bevakade både region- och riksfinal. Expanders lyckades hamna på en delad 4:e plats i den stora riksfinalen och var med i SVT 2 den 14:e augusti –98. Den dagen både såg och hörde ca 2 000.000 människor Expanders framföra sin dansmusik.

1999 började med ytterligare en medverkan i SR P4:s ”I afton dans” den 24:e januari. Nu hade också samarbetet med låtskrivaren Peter Karlsson kommit igång. Två låtar spelades in i Peters studio på Lidingö och hoppet på en Svensktoppshit föddes. Spelningarna strömmade in och tempot var högt för att hinna med allt.

I april –99 kom nästa tunga uppgift. Trummisen Daniel hade blivit pappa sedan ett halvår tillbaka och kände att turné livet började bli lite för jobbigt. Letandet efter en ny trummis drog igång på allvar, och den 20:e juni var det dags för den Sundsvallsfödde trumslagarpojken Henrik Seeman, då 23 år, att hoppa in i dansbandslivet. Han hade tidigare pluggat med Jeff på musiklinjen i Härnösand men aldrig spelat dansmusik.

Andra halvåret av 1999 börjar Expanders gå från klarhet till klarhet. Det blev succé på Fryksdalsdansen i Sunne, singeln med Peter Karlssons låt ”Vår hemlighet” testas på Svensktoppen. Trots fina recensioner i både Aftonbladet och branschtidningen ”Får jag lov” kom den tyvärr inte in. Expanders var även med i SVT2-dokumentären ”Dansen på Skirvingen” i oktober och blev av arrangörer utsedda som näst bästa orkester på Riksforumet i Vemdalen. Nya dansarrangörer i hela Sverige frågade efter Expanders och gruppen turnerade så mycket de bara orkade.

År 2000 blev det stora året för Expanders. Med siktet återigen inställt på Svenska Dansbandsmästerskapen började noggranna förberedelser. Ett envist övande och putsande på det musikaliska innehållet ledde vidare till samarbete med stylist, koreograf, specialframträdande för både dansande och därefter sittande publik, journalister och fotografer. Allt förbereddes in i minsta detalj, vilket också resulterade i en bejublad vinst i dansbands-SM juli år 2000. Kvällen efter vinsten var det full fart direkt med journalister och sedan förberedelser för SR P4 och direktsändning av ”I afton dans”. På måndagen var det dags för mer direktsändning. Resan gick till Stockholm och TV4. Ett morgonpiggt Expanders uppträdde då i Nyhetsmorgon. Strax efter det släpptes nästa singel som hette ”Pärlor längs vägen” och nytt hopp om Svensktoppen började frodas. Trots att det var ”Vår hemlighet” som var svensktopps-hoppet så lyckades ”Pärlor längs vägen” ta sig in på Svensktoppen om än bara under en vecka!

Det stora hjulet började att snurra, bokningar strömmade in och hösten-2000 och 2001 blev ett underbart år. Massor med radiointervjuer, otaliga tidningsreportage och många nya spelningar. Bandet släppte även en efterlängtad CD-singel – ”Börja leva igen” – som kom in på Svensktoppen hösten 2001. Sju (7) veckor med en 5:e placering som bäst. Det blev även direktsändning i SR P4 och programmet ”I afton dans”. Expanders hann återigen med att gästa det stora nöjesforumet i Vemdalen där alla inbjudna arrangörer röstade fram Expanders till bästa bandet på forumet.

Turnérandet fortsatte under 2002 och bandet fick mer och mer erfara hur avlångt detta land är. Långa resor nästan för jämnan. Jeff träffade en tjej från Norge som valde att flytta upp till Piteå. Efter några månader kände dom att det skulle vara lite närmare hem för både Maria och Jeff om dom bodde i Sundsvall. Flytten gick dit och till slut började jobbet tära för mycket på Jeffs familj. Tyvärr så blev han tvungen att säga upp sig i början av sommaren och gjorde sitt sista jobb 31:a augusti. Efter intensivt funderande och letande efter en ersättare så insåg bandet att det inte skulle gå att få tag i/repetera in någon innan utsatt datum. Expanders valde då att spela in Jeff tills vidare och fortsätta på 5 personer. Nya låtar skulle repeteras in och arrangemang var tvungen att göras om. Efter mycket slit så såg det ut som att det skulle fungera och det gjorde det till slut också.

Under 2003 började planerna på en ny CD. Vad skulle det bli? Originalmaterial i studio, live-skiva eller både och… Mellan allt turnérande så började till slut planerna på en live-skiva trots allt. Bandet började spela in. Det gick inte riktigt så smärtfritt som önskat och skivsläppet drog ut på tiden. Bandet insåg att skivan aldrig hinner bli klar under 2003 men fortsätta jobba på den och få den klar så snabbt som möjligt.

2004 kom att bli ett turbulent år för bandet. I början av året var det återigen dags för SR P4 att sända Expanders live i radions Kalas. Strax efter det så säger Henrik och Maria upp sig i orkestern. Det blev bråda dagar för grundmedlemmarna Jan-Åke, Greger och Håkan. Det fanns mer att ge tyckte man så arbetet med att hitta värdiga ersättare började. Till slut så hade orkestern funnit två duktiga musiker som var sugen på att prova livet som turnérande dansbandsmusiker. Det stora arbetet med att lära sig låtarna började. Det är ju trots allt 3,5 timme musik som ska läras in. I samma veva passade bandet på att öva in lite nya låtar till repertoaren. Efter ett hårt arbete så var det dags för första spelningen. Helena Törnroos på sång och Simon Lundin på trummor gjorde sitt första jobb med Expanders den 18:e juni.

En tuff sommar med mycket spelningar var givetvis jobbig för både Helena och Simon som aldrig turnerat på det sättet. Men det var också bra för att svetsa ihop den nya ensemblen. I och med att Henrik och Maria slutat så valde gruppen att avsluta arbetet med liveskivan också trots att den var i stort sett färdiginspelad. I stället bestämde man sig för att börja spela in en ny med de nya medlemmarna i gruppen. Nu är en maxi-CD med 3 låtar släppt som försmak på den full-CD som planeras. Ett ”återbesök” på det stora forumet i Vemdalen gjordes för att visa upp nya Expanders. Med mycket positiva gensvar därifrån så kastade sig Expanders mot ett nytt år som kändes spännande och förtroendeingivande.

2005 började dock med en omstrukturering. Expanders tog ett våghalsat beslut. De bestämde sig för att prova turnéra på 4 killar. Helena som varit med drygt ett halvår meddelades och det stora jobbet med att hitta ny repertoar inleddes. Det blir ju rätt många nya låtar i och med att Helena hade sjungit drygt halva repertoaren. Men bandet trodde på den nya satsningen och satt i Jan-Åkes garage i ca 4 veckor. Den 11:e februari var det premiär för ”nya” Expanders. Fram till dess hade Maria ställt upp och vikarierat på några spelningar. Det var ganska nervöst i början och det skulle ta ett bra tag innan man kände sig ”inspelad” på den nya repertoaren. Men det var redan från början ett positivt gensvar så med mod i hjärtat och tillförsikt på den nya satsningen drog Expanders ut mot nya mål. Den nya repertoaren blev ett uppskattat inslag hos danspubliken som tyckte det var kul att höra sköna låtar som inte ”alla andra” spelade. Repertoaren hade också fått en lite tuffare profil, lite mera country, rock och blues hade fått plats. I mars månad medverkade Expanders återigen i direktsändning i Sveriges Radio P4:as program ”Kalas”. Trots att mycket kändes nytt för bandet så blev det en uppskattad sändning med mycket positivt gensvar. Simon blev under 2005 också uppmärksammad genom att bli nominerad till Guldklaven som årets trummis. Jätteroligt efter bara ett år i branschen. Guldklaven är dansbandsvärldens Oscar-gala kan man säga! 2 besök i Vemdalen, både på vårforumet och höstforumet där Expanders fick mycket beröm. Fler och fler började veta vad Expanders går för så 2006 skulle bli ett mycket intressant år…

Inför det nya året 2006 så blev Expanders återigen tillfrågad att medverka i radioprogrammet ”Kalas” på Sveriges Radio P4. Året började spännande med spelning i radion den 20:e januari. Med ett stort positivt gensvar på radiosändningen så ser Expanders fram emot detta nya år med nya utmaningar…

Ett tungt besked dimpte dock ner. Greger som varit med från början hade bestämt sig för att ge familjen en chans. Trots att han så gärna ville fortsätta vara ute och turnéra så kände han att sambon och Gregers 2 barn måste få mer tid. Återigen var det bara att sätta sig i garaget och repa… Expanders hade dock tur och hittade en lokal förmåga i en bekant sedan flera år, Peter Stenlund. Han hade spelat hårdrock i sitt band Laudamus under många år men kände att det skulle kunna vara kul och prova på något annat. Som man dessutom kanske kunde tjäna lite pengar på! 🙂 Sagt och gjort, Peter provsjöng så att vi höll på att baxna och saken var klar. Dessutom är Peter en duktig gitarrist så det var ju perfekt. Efter intensivt repeterande i Jan-Åkes garage så var det dags för premiär den 1:a mars. Greger avtackades i Luleå den 2:a mars och trots att det var väldigt tråkigt att bli av med en så gammal trogen vän så blev det även en nytändning med nytt ”blod” i bandet. Efter ett lyckat orkesterforum i Vemdalen i april så ser Expanders framtiden an med stora förhoppningar.

Nya och besökta dansarrangörer i hela Sverige frågar efter Expanders och gruppen turnerar så mycket de bara orkar. Nu planeras nya låtar att träna in och spela in till repertoaren och till den kommande live-CD:n. Expanders ser fram emot 2006…