19 mars 2014

”Årets musiker” – TACK!!!Äntligen tar jag mig tid till att skriva en liten blogg om Guldklaven!

När jag fick veta att jag var en av de tre nominerade till Guldklaven som ”Årets musiker” blev jag helt paff. Satt på Arlanda och skulle flyga hem från en turné då Leif Wibron (arrangör på Parken i Gävle) ringer mig och frågar om jag hört nyheten. Jag fattade ingenting och surfade snabbt ut på nätet och fick se nomineringsbilden omgående. Det tog ett tag att smälta men värmen som spreds inombords var enorm. Bara att vara nominerad kändes så kul och det kändes som en vinst bara det.

Sedan gick det en tid och jag mötte oerhört många glada tillrop, ”ryggdunkar” och kommentarer som: ”Äntligen”, ”Det är du väl värd”, ”Det var på tiden” osv. Folk som skulle se till och rösta på mig för det var det enda rätta… Jag blev så klart rörd varje gång och som vanligt hade jag lite svårt att ta till mig alla dessa komplimanger. Jag pratade med några kollegor från ett annat band. Dom hade suttit i orkesterbussen och diskuterat detta svåra ämne ”årets musiker”. Det är ju ganska brett eftersom det innefattar väldigt många människor och musikanter. Och dom hade samstämmigt efter en stunds funderande kommit fram till mitt namn. När dom berättade detta så fick jag ju återigen bita mig i läppen för att inte börja gråta. Så oerhört värmande… Jag tror ni vet vilka ni är! 😉 Ingen nämnd, ingen glömd… 🙂

Jag och min fru Maria avbröt vår lilla semestertripp och åkte mot Malung och den stora Guldklavegalan. Jag hade aldrig vågat tro på att verkligen få priset men så klart hoppades jag ju att det skulle gå vägen. Vi hann inte få så många timmars sömn eftersom vi var tvungen att lämna Gotland sena natten/tidiga morgonen. Men vi hann fram i tid i alla fall, och hann t.o.m. bli bjuden på frukost och trevligt sällskap hos familjen Orr i Säter. Tack snälla ni. Tack Ulrika för att vi fick bo hos dig och att ni tog hand om vår hund Uno! Vår bokare/manager Anders Thylin var snäll och kom och hämtade oss så vi hann fram i tid till minglet. Så kul att träffa så många bekanta. Denna gala har ju blivit oerhört populär så det blir fort slutsålt. Efter en god middag och trevlig underhållning så drog själva radiosändningen igång och jag var inte riktigt beredd på att priset för årets musiker kom så omgående efter radiosändningens start. Jag tror att jag hann bli lite pirrig i kroppen. Det är liiiiiite suddigt i minnet…. Men den förlösande känslan som kom när prisutdelare ”Kingen” Karlsson ropade ut mitt namn är svår att beskriva. Glädje, stolthet, lättnad, eufori, tårar…. Jaa, något åt det hållet kanske! Omtumlad och tårögd hittade jag till slut upp på scenen. Jag ska vara ärlig och säga att jag var tvungen och lyssna på radiosändningen i efterhand för jag var lite osäker på vad jag egentligen sa i mitt tacktal. Jag hade inte direkt förberett något men allt kom från hjärtat.

Och det vill jag återigen förtydliga här! Jag hade aldrig kunnat få detta fantastiskt fina pris utan alla medmusiker som jag har haft äran att spela med under alla år. Alla bokare, managers, arrangörer och förstås alla Er i publiken. Jag hade aldrig orkat fortsätta utan stöd från Er medmusiker, kollegor, publik, vår bokare Anders Thylin. Och utan juryns röster och alla Ni underbara människor som engagerat er och röstat på mig hade jag heller inte fått denna fina utmärkelse. TACK!!! Men jag tänker ändå på det välkända orden: ”Tro, hopp och kärlek. Och störst av dom är kärleken” när jag säger att störst av allt detta är ändå min fru Maria som stått ut med mig och stöttat mig i många kringelkrokiga år. Utan henne hade jag aldrig orkat fortsätta och kunna ta emot denna Guldklav! TACK!!!

Jag blev – och blir – också väldigt tagen av alla reaktioner som kommit i efterhand. Alla gratulationer, hand på axeln och ord som -Det var du om någon värd! Flera arrangörer har till och med uppvaktat mig med presenter och blommor. Se bilder nedan. Och det är så oerhört värmande. Jag har börjat förstå att jag faktiskt gör någonting bra och som är uppskattat. Tro mig, när jag säger att, det har jag med mig när det känns som jobbigast. När vinden blåser snålt och uppförsbacken känns lång. Detta pris är inte bara ett kvitto på att jag har gjort någonting bra. Det är även ett kvitto på att jag gör något bra. Så länge Ni vill lyssna på, och dansa till mitt musicerande och så länge jag har orken och hälsan att fortsätta så kommer – på ett eller annat sätt – musiken alltid finnas kvar i mitt liv. Det underlättar förstås att turnera när man har så duktiga och förstående människor bredvid sig i turnébussen. Tack för att Ni finns!

Expanders låter bättre än någonsin. Jag hoppas Ni vill vara med på vår resa som fortsätter. Utan Er i publiken, som kommer till våra shower, så kommer vi inte heller kunna fortsätta spela som vi gör. Tack för att Ni finns och låter oss hålla på med det bästa vi vet. Spela musik!

TACK TACK TACK OCH ÅTER T A C K ! ! !
Med kärleksfulla, ödmjuka och tacksamma hälsningar
Jan-Åke Glavén, Årets Musiker 2013