11 september 2012

Äntligen!!!Helt otroligt! Vår nya CD-skiva, Expanders – Studioversionen, är äntligen klar. Skivreleasen ägde rum i fredags på dansmaran i Örnsköldsvik.

Vi har under flera år nu fått höra: -Varför har ni ingen skiva? Och vi har tyckt att det varit lika tråkigt varje gång. Vi påbörjade detta arbete under förra året då Christian fortfarande var kvar i bandet. Vi hade ganska ansträngd ekonomi eftersom vår gamla turnébuss strulade och kostade mycket pengar. Eftersom det kostar ganska mycket att spela in en skiva så fick vi försöka trolla med knäna. Vi spelade in tre låtar och tänkte ha den som en form av demo-skiva och samtidigt kunna sälja till Er för att stilla de värsta… B-)

För att hålla kostnaderna nere tog vi hjälp av vänner med mixning och mastring. Då kan man ju inte heller begära att det ska gå med ljusets hastighet när folk ställer upp på sin fritid. Sedan valde ju Christian att sluta så då lade vi hela projektet på is. Men vi bestämde oss att så snabbt som möjligt spela in en fullängdsskiva.

När gamla bussen äntligen var såld och vi hade fått i ordning vårt nya turnéekipage så såg det långsiktigt sett mycket ljusare ut. Vi ville att Philip skulle få bli lite varm i kläderna och ”komma in” i låtarna lite grann. Så efter ca en och en halv månad så satsade vi på en bra studio. Vi tog kontakt med Eskil som spelade in de tre låtarna med Christian. Han är ett fullblodsproffs och vi ville så gärna jobba med honom igen. Eftersom han frilansar och så klart är poppis så hade han svårt att få ihop några dagar. Sedan skulle det ju stämma med ledig tid i studion också. Vi lyckades få ihop det och vi bokade tid i studion Tonteknik i Umeå där Eskil varit delägare i 17 år. Han lyckades bara få ihop fem dagar för vårt projekt. Men Pelle Henricsson som äger studion var ju en räddare i nöden! Han fixade loss ett par extra dagar för inspelning och så mixade och mastrade han hela skivan. Också ett fullblodsproffs som det var en ära att få jobba med.

På vårt bokningsbolag Artistkontoret jobbar bl.a. Peter ”Wiking” Wiklund. Han har ett jädra öga för design och är duktig med det tekniska. Han fixade till vårt skivomslag på ett fantastiskt vis. Det är mycket att tänka på med en skiva… Det är inte bara inspelning och layout, det är ncb-avgifter och rapporter, EAN-koder och IFPI-koder etc… Men till slut fick vi till det! Stort TACK till alla inblandade.

Vad skulle vi då spela in för låtar på skivan? Vi har ju inga originallåtar så vi valde helt enkelt att spela in låtar från repertoaren som har blivit lite av Expanders signum. Låtar som Ni önskat och som vi fått bra respons på. Blandat med låtar som vi själv gillar. Vi hoppas att ni ska gilla denna skiva lika mycket som vi faktiskt gör!

Om ni inte kan ta Er till våra spelningar runt om i landet så kan ni självklart beställa skivan från oss och få den direkt i brevlådan. Då gör ni så här: Skivan kostar 150kr och porto är 30kr. Sätt in 180:- på bankgironummer: 5163-1133. Skriv CD-skiva, namn och adress. När jag fått meddelande från bankgirot att pengarna kommit in och jag ser namn å adress så skickar jag skivan.

Kram på Er! Nu ska vi ha lite ledighet, vara nöjda med en fantastisk sommar – i alla fall våra spelningar – och sedan kör vi igång höstturnén fredag 21/9 på Möllan i Mölndal! Välkomna ut på dans och så hoppas jag ni vill köpa skivan och att ni gillar den. 🙂 / Eder kapellmästare, Jan-Åke Glavén